Exterior Landscape Concepts
       
     
5.jpg
       
     
GGARDNER-5139.jpg
       
     
PS A.jpg
       
     
GGARDNER-5112.jpg
       
     
GGARDNER-4479-Pano.jpg
       
     
GGARDNER-4789.jpg
       
     
GGARDNER-5147.jpg
       
     
7.jpg
       
     
1.jpg
       
     
GGARDNER-5156-HDR.jpg
       
     
GGARDNER-5339-HDR.jpg
       
     
36.jpg
       
     
6 PS.jpg
       
     
10 PS.jpg
       
     
42 PS.jpg
       
     
Exterior Landscape Concepts
       
     
Exterior Landscape Concepts

French Riviera, Summer 2014 

Our brief was to transform a bland architectural environment into an inviting space suitable for relaxing and entertaining at a property located in the coastal village of Villefranche-sur-Mer, South of France. 

We used bespoke fencing panels to transform the boundary walls and continued the limestone flooring in the house through to the exterior to form terraces merging the boundary between inside and out. We clad the soffit of the first floor extension in timber and painted with a warm tone softening the presence of the architecture. Lighting plays a big part of this garden's transformation; we specified spike lights to highlight trees and planting throughout the gardens. Bollards, wall lights and pendants add a touch of sophistication and create practical lighting when needed.

We worked in collaboration with garden designers The Landscape Architect to finish the exterior spaces with a beautiful planting scheme. After a site survey, careful planning and lots of research, The Landscape Architect transformed the gardens over a sixteen day period. With restricted roads and limited access into the property, the challenge of planting 300 square meters, delivering a hefty bronze sculpture and installing large exterior furniture pieces was no mean feat.  

Our vision was to create a stunning garden giving privacy from neighbours but not disturbing the panoramic views. It was important the boundary between inside and out was subtle, almost invisible. The planting had to work in harmony with the architectural design of the building yet had to be practical. Climate and ongoing maintenance had to be taken into consideration. 

Our brief to The Landscape Architect was to create an informal garden oasis softening the clean geometric lines of the architecture whilst bringing colour and texture throughout the year. We also asked them to create a formal garden by the villa entrance to showcase the Client's bronze sculpture 'Nun's Story' by renowned British sculptor, Philip Jackson. 

Large bespoke planters finished in Corten Steel completed the terrace installation.

The end result is stunning and one which is enjoyed by our Client on a daily basis.

5.jpg
       
     
GGARDNER-5139.jpg
       
     
PS A.jpg
       
     
GGARDNER-5112.jpg
       
     
GGARDNER-4479-Pano.jpg
       
     
GGARDNER-4789.jpg
       
     
GGARDNER-5147.jpg
       
     
7.jpg
       
     
1.jpg
       
     
GGARDNER-5156-HDR.jpg
       
     
GGARDNER-5339-HDR.jpg
       
     
36.jpg
       
     
6 PS.jpg
       
     
10 PS.jpg
       
     
42 PS.jpg